SKRIV for framtida er en skrivekonkurranse for elever på ungdomsskole og videregående skole. Konkurransen startet i 2021 og arrangeres av Climate Creativity med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.
Er du lærer? Meld på skolen/klassen din HER!
Vi inviterer ungdom til å dele en kort personlig historie om koblingen mellom en selv, naturen og klimaendringene. Vinnerbidragene blir illustrert, publisert, og stilt ut. Historiene og illustrasjonene har tidligere blitt stilt ut på Klimahuset i Oslo, Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger, Deichman Grünerløkka, og andre lokale biblioteker, samt publisert på nettmagasinet Harvest.
I forrige runde av skrivekonkurranse fortalte en skribent om hvordan det oppleves å se nabohusene bli tatt av skred, mens andre skrev om hvordan de påvirkes når naturen må vike for vindmøller, nye veier og hyttefelt.
Flere enn 2400 elever har deltatt i skrivekonkurransen opp gjennom årene. Vi har fått tilsendt mange fantastiske bidrag, og du kan lese vinnerhistoriene på våre nettsider:
Klimaendringene påvirker oss i større og større grad. Mange unge kjenner på utfordrende følelser som angst, frykt, frustrasjon, apati og håpløshet knyttet til klimaendringene, tap av natur, og samfunnets (manglende) respons på natur- og klimakrisa. Flere rammes også direkte av klimaendringene i form av ekstremvær som flom og skred.
Historiefortelling hjelper elevene til å sette ord på følelser, og relatere egne personlige opplevelser til globale hendelser. Slik åpner historiene for en dypere forståelse av oss selv og verden rundt oss.
I klimadebatten reduseres ofte unges påvirkningskraft til å kutte i egne utslipp gjennom individuelle, praktiske løsninger som å sortere søppel og bruke handlenett. Det er viktig å redusere utslippene, men en individuell tilnærming kan også gi ungdommene en overveldende og lammende følelse av å være alene med et enormt ansvar.
En kreativ og relasjonell tilnærming til klima- og naturkrisa åpner opp for å se utfordringen på nye måter, og gir rom for elevenes iboende skaperkraft, noe som igjen kan frembringe samskaping og innovative løsninger.
Barn og unge er de som skal leve lengst i den framtida vi skaper nå, og de som har hatt minst å si om hvordan den framtida skal bli; derfor er det viktig at unge stemmer blir hørt.
Gjennom konkurransen kan ungdom påvirke andre med sine historier. En personlig historie engasjerer på en måte tall og grafer ikke kan. Ved å beskrive egne opplevelser, følelser, verdier og ideer kan ungdom motivere andre til handling og skape ringvirkninger.
“Det var mange fine tekster og et meningsfullt arbeid. Det er så flott at disse tekstene får så positiv oppmerksomhet! Jeg tenker på alle de gode ytringene jeg har fått lese gjennom 25 år som lærer og sensor, og som hadde fortjent et bredere publikum. Tusen takk for at dere gav oss dette tilbudet!”
Tilbakemelding fra lærer på vgs.
Bidragene til skrivekonkurransen skal være personlige historier og baseres på ungdommens egne opplevelser/minner, kunnskap, refleksjoner og ideer. Elevene skal skrive i jeg-form. Bidragene skal ikke være fiktive historier. Historiene skal være maksimum 300 ord.
Frister:
Kontaktinformasjon: Spørsmål om konkurransen sendes til climatecreativity@gmail.com.
Støtte: Prosjektet er støttet med midler fra Sparebankstiftelsen DNB.
Vi har utviklet et interaktivt og kreativt skriveverksted for å hjelpe elevene i gang med skriveprosessen. Opplegget er utviklet som en del av CLARITY, et Erasmus+prosjekt vi har i samarbeid med Lund Universitet og en håndfull andre europeiske organisasjoner.
Climate Creativity reiser rundt på skolene for å holde et begrenset antall skriveverksted. Klassene som meldes på først prioriteres, så husk å meld på klassen din så tidlig som mulig!
Målet med skriveverkstedet er å skape skriveglede, samt styrke elevenes forståelse og engasjement for klima og natur. Verkstedet er i tre deler og varer i to skoletimer.
Del 1 - Slipp løs kreativiteten med friskriving
Friskriving går ut på å skrive uten en plan, men med en klar begrensning. Elevene får begynnelsen på en setning som de må fullføre i løpet av tre minutter. Ledesetningene er knyttet til natur, følelser, engasjement og håp. Elevene kan skrive hva de vil på hvilken måte de selv ønsker. På dette stadiet finnes det ikke noe «rett» eller «galt». Friskriving er kjent for å resultere i engasjerende og kreative tekster.
Del 2 - Finn koblingen mellom en selv, naturen og klimaendringene
Elevene får en kort introduksjon til sammenhengene mellom mennesker, natur og klima. Etterpå jobber de i grupper for å utvikle en av de ferdige setningene fra del 1 ved å utforske hvordan innholdet i setningen er koblet til klimaendringene.
Del 3 - Skriv og del din klimahistorie
Elevene får en kort introduksjon til rammeverket de skal bruke for å skrive en personlig klimahistorie, idémyldrer i grupper, starter sin historie, og blir invitert til å dele (starten på) sin historie med klassen.
Alle påmeldte skoler får tilsendt opplegget for skriveverkstedet. I tillegg kan hefter med tidligere bidrag til konkurransen og en video om klima og historiefortelling brukes som en del av undervisningsopplegget. Undervisningsopplegget vil være tilgjengelig på både norsk og engelsk.
Opplegget kan passe i en rekke fag, blant annet norsk, engelsk, samfunnskunnskap, geografi, og naturfag. Det passer bra som tverrfaglig opplegg.
“Konkurransen var en fin aktivitet som passet godt inn i temaet bærekraftig utvikling. Ekstra morsomt at et par elever ble trukket ut med historiene sine.”
Tilbakemelding fra ungdomsskolelærer
Climate Creativity jobber med å skape engasjement for en bærekraftig framtid.
Skoleåret 2021/22 arrangerte vi første runde av skrivekonkurransen SKRIV for framtida. Nedenfor kan du lese om andre prosjekter vi har hatt med barn og unge:
Skriveverkstedene holdes av Marte Skaara og Heidi Arctander.
Sign up to get inspirational stories, articles, and artist recommendations in your inbox every other week.