Climate illustrated

Sjekk ut vinneren av årets skrivekonkurranse!

Sjekk ut vinneren av årets skrivekonkurranse!

Vinneren av skrivekonkurransen ‘SKRIV for framtida!’ håper historien hennes kan inspirere flere til å prøve ut redesign og bidra til at vi når FNs bærekraftsmål.

Maren Solnes (16) fra Nadderud videregående skole vant skrivekonkurransen med sin personlig historie om hvordan hun som 13-åring forsto alvoret i klimakrisa og bestemte seg for å gjøre hobbyen sin mer bærekraftig. Maren imponerte juryen med en velskrevet, kunnskapsrik og inspirerende historie om endringsvilje, handlekraft, og gleden av å kombinere design, klær og bærekraft.

600 ungdom i alderen 13-19 år var påmeldt til skrivekonkurransen, og juryen ble overveldet av alle de fine historiene som ble sendt inn. Ungdommene har skrevet korte, personlige historier om klima, miljø, og deres håp for en bærekraftig framtid basert på egne tanker, følelser og opplevelser.

10 utvalgte historier har blitt illustrert og vil publiseres på Instagram-kontoen @climateillustrated og på våre nettsider utover i desember og januar. Illustrasjonene og historiene vil også stilles ut på flere skoler som har deltatt i konkurransen.

Skrivekonkurransen arrangeres av Climate Creativity med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Climate Creativity planlegger å arrangere ny skrivekonkurranse for ungdom til neste år, så dersom du er en lærer som ønsker engasjere elevene i konkurransen, så ta gjerne kontakt med oss!


Historie skrevet av Maren Solnes (16)
Nadderud videregående skole, Viken

En undersøkelse fra FN gjort i 2019 viste at klesindustrien har ansvaret for 8% av verdens klimagassutslipp og 20% av verdens avfallsvann. Det er trenden vi har fulgt de siste årene som har gjort at disse tallene er blitt så store.

Da jeg var liten plukket jeg ut hva jeg ville ha av stoffer uten å tenke over konsekvensene. Nå som jeg har blitt 16 år gammel ser jeg at dette ikke er mulig lenger. For at jeg skal få fortsette med min favoritthobby, må jeg tenke bærekraftig.

Min mormor lærte meg å sy fra jeg var syv år gammel. Vi satt inne på det lille sy rommet hennes i timevis. Bunker med ulike stoff i alle mulig farger og mønstre var fint organisert i skap og skuffer. Jeg husker første gangen vi dro ut sammen slik at jeg kunne kjøpe mitt eget stoff. Idet vi gikk inn i stoffbutikken ble jeg bare stående å se rundt meg. Det var en av de største opplevelsene jeg hadde som liten. Alt var like organisert som hos mormor, men hundre ganger større. For meg var dette himmelen.

Illustration laget av Carolina Altavilla

Illustration laget av Carolina Altavilla

Det å sy er en av de tingene jeg elsker å gjøre på fritiden, men det er ikke en hobby som nødvendigvis er bærekraftig. Da jeg var 13 år, skjønte jeg dette. Stoffbutikken jeg oppdaget som syvåring var ikke like spesiell lenger. Den ble byttet ut med en bedre og mer bærekraftig butikk. Min nye bestevenn ble bruktbutikken.

Jeg er overbevist om at brukte klær og stoffer er en del av løsningen og vil oppfordre alle til å gjøre det samme som meg. Ved å kjøpe brukt er ting minst like gode som når det er nytt, men mye bedre for miljøet. Det er på denne måten vi kan skape en ny og mer bærekraftig trend.


Intervju: Bli kjent med Maren

Marte - I historien din skriver du at du ble oppmerksom på bærekraft i sammenheng med hobbyen din da du var 13 år. Hva var det som gjorde at du ble engasjert i bærekraft?

Maren - Jeg ble først engasjert i bærekraft etter at vi så en dokumentar med skolen og lærte om FNs bærekraftsmål. I dokumentaren viste de fram ulike scenarier av hva som skjedde rundt i verden og hvordan dette ville påvirke meg og resten av verden i fremtiden. Jeg tror dette var første gang jeg virkelig skjønte alvoret og innså at jeg var en del av utslippene som ødela klima. En ting jeg spesielt husker er å tenke at FNs bærekraftsmål ville bli vanskelig å oppnå innen 2030. Selv som 13 åring var jeg lite optimistisk til de tiltakene som ble gjort. Likevel skjønte jeg at en enkel ting jeg kunne gjøre var å bli mer varsom med de ulike stoffene jeg brukte og begynne å se etter nye muligheter.

“Selv som 13 åring var jeg lite optimistisk til de tiltakene som ble gjort. Likevel skjønte jeg at en enkel ting jeg kunne gjøre var å bli mer varsom med de ulike stoffene jeg brukte og begynne å se etter nye muligheter.”

Marte - Redesign og gjenbruk har blitt veldig populært i Norge de siste årene, hva er det som gjør at det er så gøy å kombinere design, klær og bærekraft?

Maren - Det som er spesielt gøy med å kombinere design, klær og bærekraft er at alt du lager blir unikt. Personlig synes jeg det er morsomt å tenke på at et stoff eller klesplagg som jeg syr om blir til noe helt nytt og brukbart, men det tar med seg historien fra det forrige plagget. For eksempel kan en stor flekk på en hvit duk brukes som et element i det nye designet og kan bli en helt sentral del. Redesign handler jo ikke bare om å kjøpe klær brukt, men å bruke mye av det du har hjemme og kan få fra venner. Dette er noe jeg tenker er en del av sjarmen til de nye plaggene og jeg opplever ofte at folk blir enda mer glad i plaggene de eier når de enten har fått noe redesignet eller redesignet selv.

Marte - Hvordan var det å skrive historien din og delta i skrivekonkurransen?

Maren - Det å skrive denne historien var morsomt og en ny erfaring. På skolen skriver vi sjeldent slike tekster som dette, og jeg likte å kunne skrive en personlig tekst som flere kan ta inspirasjon fra. Jeg har heller aldri deltatt i en skrivekonkurranse før så det var nytt og spennende.

Marte - Hva ønsker du å si til de som leser historien din?

Maren - Jeg vil oppmuntrer flere til å prøve redesign. Det kan være så enkelt som å lappe en bukse som har fått hull, eller å bytte glidelås på den gamle jakken som fortsatt passer. Det er ikke vanskeligere og denne lille reparasjonen av plagget kan gjøre at det varer flere måneder eller til og med år lenger. Det er på denne måten vi hjelper til med å være mer bærekraftig og hjelper til med å stoppe klimaendringene.


Juryen

  • Martin S. Skadal @skadal (sosial entreprenør og aktivist)
  • Iselin Shumba @iselinshumba (skuespiller og aktivist)
  • Julie Moe @havfolk (festivalsjef, klimafestivalen 112)
  • Heidi Arctander @arctander (initiativtaker til skrivekonkurransen)
  • Marte Skaara @marte_skaara (initiativtaker til skrivekonkurransen)

Juryens begrunnelse Maren har skrevet en vakker og personlig tekst om en av de største klimaverstingene, tekstilindustrien. Skribenten får tydelig frem både statistikk (med korrekt kildehenvisning!), og hva disse tallene betyr for hennes eget liv. Hun setter fingeren på problemet, samtidig som hun lander fint på konklusjonen om at det finnes noe vi alle kan gjøre for å bidra til å nå bærekraftsmålene. Maren forteller en inspirerende historie fra eget liv som kan hjelpe mange med å finne sin plass i klimakampen.

Join Our Newsletter

Sign up to get inspirational stories, articles, and artist recommendations in your inbox every other week.