Ungdom opplever klimaendringene på mange ulike måter. På Jæren savner Astrid de typiske vårtegnene, for “dæ blir ikkje vår før vibå æ komen”, som de sier på Jæren. Otto opplever at unge stemmer blir oversett og dyttet vekk, på tross av at ungdom er veldig viktige i klimakampen. Abdullahi forteller i sin klimahistorie om tørke og hungersnød i Somalia, og hvor sjokkert han ble av mangelen på vann da han besøkte landet.
Les alle historiene og se illustrasjonene HER!
De unge skriver om håp, håpløshet, sinne over dobbeltmoral og overforbruk. Susanne blir sur på folk med mye makt som ikke bryr seg om klimaendringene. Olivia er sint for at det ikke skjer noe, på tross av stort klimaengasjement blant de unge. Bekymringene hennes holder henne våken om natta, og det er også med på å gjøre henne sint.
Men historiene til ungdommene handler også om kjærligheten til naturen, troen på at ungdom kan gjøre en forskjell, og en følelse av at “dæ kan jo gå godt”.
Mer enn 800 ungdommer deltok i skrivekonkurransen, og du kan lese de 25 vinnerhistoriene HER. Historiene er illustrert av elever ved Elvebakken vgs.
Historiene og illustrasjonene har vært utstilt på Klimahuset i Oslo i sommer, og de skal stilles ut på Sølvberget bibliotek og kulturhus i september i forbindelse med festivalen Kapittel som har håp som tema.
Påmelding til neste runde av skrivekonkurransen er åpen.
Er du mellom 13 og 18 år og har lyst til å delta? Meld deg på HER!
Er du lærer og ønsker å melde då klassen din? Det kan du gjøre HER!
Illustrasjon: ”Planeten under vann” av Johanne Branting Haugseng.
Kontaktinformasjon: Spørsmål om konkurransen sendes til climatecreativity@gmail.com.
Støtte: Prosjektet er støttet med midler fra Sparebankstiftelsen DNB
Sign up to get inspirational stories, articles, and artist recommendations in your inbox every other week.